Sejerø

FØLG MED I FESTIVALEN

tirsdag, 12. august 2008 af Annemarie Krarup

Festivaldagbog d. 14/9-08

Som jer der deltog i festivalen ved, så var der en meget hyggelig stemning og mange gode fortællinger som blev nydt af de mange deltagere i festivalen.

Jeg vil tro, der var ca. 250 mennesker igennem festivalen samlet set over de fire dage.

Vejret snød den bastante udmelding om regn hele lørdagen. Efter regn natten til lørdag, blev dagen efterhånden strålende og fuld af sol. Og søndag var lun som en varm sommerdag.

Hvis vejrudsigten ikke så hårdnakket havde meldt regn hele lørdagen, er jeg sikker på, vi havde haft dobbelt så mange gæster fra den anden side. Men lad os nøjes med at glæde os over at der alligevel var en hel del mennesker, som trodsede vejrudsigten og kom til Sejerø for at opleve fortællinger.

Nu ligger der et stort arbejde med økonomiske udredninger, rapporten til ministeriet skal skrives, der har været uddelt spørgeskemaer som skal gennemgås, og der skal holdes et møde for interesserede på Sejerø, hvor vi skal snakke om eventuelt at gentage festivalen til næste år, og hvad der skal ændres.

Der vil meget snart blive lagt billeder fra festivalen ud her på siden.

Festivaldagbog d. 3/9-08

Indslaget på TV-øst blev bragt i går. Det kan genses hvis du klikker her, vælger datoen d. 2. september og vælger indslaget i menuen til højre (du skal rulle lidt ned).

Programmerne med Kurt, Sanne og Annemarie i Vita d. 1. september kan genhøres her. Vi kan ikke klage over manglende pressedækning!

I dag er teltet blevet rejst. Carsten fra Cirkus Bella Donna og hans søn var herovre og rejse telt hele dagen. Det var rigtig hyggeligt at have dem på øen, synes jeg!

Teltet ser helt eventyrligt ud. Rundt og med en enkelt mast i midten, hvorfra der vajer en vimpel i toppen.

Nu skal der sættes lamper, stole og bænke op i teltet – og så er vi klar til at fortælle fredag aften!

Festivaldagbog d. 27/8-08

TV-øst var på Sejerø i går for at lave interviws om festivalen. Jeg ved ikke, hvornår indslaget bliver sendt, men hvis jeg får besked, skriver jeg det her.

Nu skal det endelige program pusles på plads med tider, steder og personer. Det er lidt af en opgave, for det kommer hele tiden nye ideer på bordet. Og det er jo godt!

Når programmet er færdigt, kan man hente det her på siden, og der bliver lagt en stak på færgen og på de forskellige fortællesteder.

Kurts gæs

Kurts gæs

Jeg har sakset endnu et billede fra Vitas hjemmeside. Her kan man genhøre samtaler med Kurt og Sanne fra Sejerø.

Festivaldagbog d. 20.08-2008

Nu kan man tilmelde sig et nyhedsbrev her fra hjemmesiden. Så kan man få besked om programmet, så snart det bliver opdateret.

Jeg er blevet spurgt om, hvorfor man ikke kan bestille plads på færgen (d. 6/9 om morgenen), når man ikke har bil med. Jeg kan kun sige, at det har man aldrig kunnet, og at der før har været jazzarrangementer på færgen, og det har været plads nok.

Vi regner ikke med at der kommer så mange, at færgen bliver overfyldt med passagerer uden bil. Men hvis man er nervøs, kan man måske få et fingerpeg ved at undersøge, om der er ved at være udsolgt for biler. Jeg har lige været inde på færgebestillingssiden, og da der stadig er åbent for reservation over nettet til afgangen lørdag morgen, er den ikke engang halvt fyldt endnu – med biler, altså.

Festivaldagbog d. 17/8-08

Fredag blev den nye løbeseddel med programmet færdig, og jeg hentede dem hos vores trykker, Filaoffset. Der mangler stadig tider for de enkelte indslag, men det kommer i slutningen af august. Vi fik også lavet en lille plakat med programmet.

Se og hent den nye løbeseddel her

Lørdag kørte jeg rundt til en masse biblioteker for at lægge løbesedlerne ud og få dem til at hænge plakaten op. Det fortsætter jeg med mandag.

Der har været en artikel om festivalen i Kalundborg Folkeblad.

Vitas hjemmeside ligger der billeder fra Sejerø, som Helle Solvang skød, da hun var på øen for at interviewe Kurt, Sanne og undertegnede.

Programmet med Sanne bliver sendt mandag d. 25/8 kl 11.30 (med genudsendelse kl. 21.30 og dagen efter kl. 5.25) og det sidste kommer mandag d. 1/9 – samme tider.

Her er et billede af udsigten fra Kurts hus:

Kurts udsigt

Kurts udsigt

Festivaldagbog d. 13/8-08

På havnen lå sandwichskiltet ned, blæst omkuld.

Men det gjorde ikke så meget, for i morgen torsdag skal det alligevel en tur med Omø-færgen til København, hvor det skal gøre reklame for festivalen sammen med Kurt og Henry, som begge to også fortæller på festivalen.

Helle Solvang fra radioprogrammet Vita på P1 på DR har sendt et et billede af Jenny som bor på plejehjemmet:

Jenny på plejehjemmet er blevet 100 år

Jenny på plejehjemmet er blevet 100 år

Billedet blev taget, da Helle var på Sejerø for at interviewe blandt andet Sanne, der arbejder på plejehjemmet.

Udsendelsen kan høres mandag d. 25/8 kl. 11.30

Festivaldagbog d. 12/8-08

Der træffes aftaler med fortællere og andre, indhentes tilladelser fra kommune og brandmyndigheder, føres regnskab, mødes med revisor og bank, skrives pressemeddelelser, tages kontakt til pressen, planlægges pressemøde, bestilles nyt oplag af løbesedlen – men med masser af ændringer.

Blandt andet billeder af fortællere og et mere detaljeret program, som nu også er lagt her på hjemmesiden.

Og hjemmesiden – den skal også opdateres med billeder og dagbog. Og nettet med alle dets muligheder for at komme ud via kulturkalendere, Kalundborg kommunes hjemmeside og andre steder skal selvfølgelig også bruges.

Og der er praktiske ting som hjælp til rejsning af cirkusteltet, strøm til musik og lys i teltet, – og hvordan får jeg sandwich-skilt og løbesedler med til det fremstød for vores lokale øer, der finder sted i København på torsdag?

Jo, der er nok at lave for en glad festivalarrangør. Og heldigvis er det rigtig sjovt alt sammen!

Den glade festivalarrangør foran vores plakat

Her ses den glade festivalarrangør foran vores plakat. Billedet er venligst udlånt af Helle Solvang fra Vita på DRs P1

Festivaldagbog d. 7/8-08

Buddet på en festival-slagsang kommer her.

Melodien – Sct. Thomas – er nok ikke så kendt af andre end fans af tenorsaxofonisten Sonny Rollins, men for dem, der har været til jazzfestival på Sejerø gennem de sidste 22 (– eller er det mon 23?) år, er melodien velkendt:

Hymne til Sejerø – nu med fortælling:

Hvor er der så skønt at hjertet løber i vand

Og himlen den spejler sig i hav og på strand

Sejerø – Sejerø

Hvor er dejligst – på Sejerø

Hvor er der fortælling hele dagen og nat

Hvor møder man tejsten og en haleløs kat

Sejerø – Sejerø

Hvor er dejligst – på Sejerø

Hermed lægger jeg mig i kølvandet på den store tradition, der er på Sejerø for at skrive lejlighedssange. Så mange, at der er faktisk lige udkommet en bog med de bedste af slagsen.

Man er meget velkommen til at digte ekstra vers og skrive dem her på bloggen. Så kan vi sammen synge resultatet til festen lørdag aften i cirkusteltet på pladsen foran kirken.

Festivaldagbog d. 3/8-08

I dag var Helle Solvang fra DR programmet Vita på P1 taget til Sejerø for at interviewe tre beboere fra øen. Det første program bliver bragt mandag d. 11/8 kl. 11.30 -12.00 (med genudsendelse kl. 21.30 og dagen efter kl. 5.25) – og derefter de næste to de to mandag d. 25/8 og mandag d. 1/9.

Kurt Pedersen, som skal fortælle på havnen om lørdagen (d. 6/9) under festivalen, var en af de interviewede. Kurt skal fortælle ved de to nye hytter som fritidsfiskerne på Sejerø har fået. Han fortæller om fisk og hav – men jeg tror bestemt at han også kommer ind på andre sider af livet på Sejerø.

Kurt er en sand kilde af fortællinger, så få en appetitvækker på hvad du kan høre til festivalen. Her et link til Vitas hjemmeside, hvor man kan genhøre programmerne eller podcaste dem til sin iPod, MP3-spiller eller computer.

Sanne, der arbejder på plejehjemmet, var en anden af de interviewede. Her handlede det meget om de ældre på Sejerø, hvor vi faktisk har Danmarks højeste aldersgennemsnit, og hvor plejehjemmet dermed har stor betydning. Samtidig er plejehjemmet sammen med færgen de to største arbejdspladser for øens godt 400 beboere. Udover at få interviewet i kassen, fik Helle Solvang smagt på øens specialitet – fuldskager.
Den sidst interviewede var undertegnede (Annemarie), som er hovedarrangør af festivalen. Hvad det handlede om må I selv lytte jer til i radioen…

Jeg fulgtes med Helle på færgen og jeg fik det indtryk, at Vitas udsendte medarbejder havde haft en arbejdsom og samtidig dejlig oplevelsesrig dag på den skønne ø.

Festivaldagbog d. 31/7-08

Mødet med foreningerne i går var konstruktivt og hyggeligt. Vi snakkede mest om lørdag, som jo bliver store fortælledag med historier over hele øen, – men også om fredag aften, hvor der er “lyt og byt” i teltet. Det er tanken, at folk skal kunne komme og bytte deres fortællinger med hinanden, og måske har de mennesker, der har deltaget i workshops, lyst til at fortælle og synge.

Lørdag bliver der masser af historier:

Kurt fra fritidsfiskerforeningen vil fortælle fiskerhistorier på havnen, hvor foreningen netop har fået to fine hytter. Han kommer måske også lidt ind på et par historiske emner, som f.eks. argumenterne for at slaget ved Svold (som man ikke har stedfæstet officiel) faktisk foregik ved Sejerø.

Henry fra Beboerforeningen fortæller i Kulturhuset.

Både Henry og Kurt er født på Sejerø, og kan derfor fortælle mange historier fra “gamle dage”.

Fyrpasseren Knud fortæller og viser frem i Sejerøs fyr. Han krydrer helt sikkert med et par sjove anekdoter.

Robert ved meget om Sejerøs kirke, og vil fortælle i kirken.

Laurids vil fortælle, hvordan man bærer sig ad med at have 4.000 fritgående økologiske gæs med havudsigt (og det hjælper, at der ikke er ræve på Sejerø).

Og så har jeg langt fra nævnt alle fortællerne endnu.

Der vil være jazzduo med Kim (klaver) og Annemarie (sang) til frokosten på Spisehuset, som i anledning af festivalen serverer Sejerøske egnsretter (blandt andet fuldskager).

Annemarie har bestilt et stort rundt og meget flot cirkustelt, og vi fandt ud af, hvor det var godt at stille det op. Vi snakkede en del om hvordan vi bedst fik lys, lyd og el i teltet.

Idrætsforeningen tager sig af øl- og sodavandssalg og sørger for de rette bevillinger.

Lørdag aften til festen i teltet spiller (blandt andet) Sejerøspillemændene, og Kim og Annemarie giver også et nummer eller to .

Lone vil instruere nogle enkle folkedanse og Katrine, Hanne og Annemarie vil instruere balladesange og kædedanse samme aften.

Der vil selvfølgelig også være masser af fortællinger i cirkusteltet lørdag aften.

Hele lørdagen vil missionshuset være omdannet til kaffe og kagebar med lagkage og borgmesterstænger (tænderne løber allerede i vand).

Søndag er jo børnedag, og der vil børneklubben sørge for en hoppepude og noget dukketeater – ud over alle fortællingerne, sangene og legene for og med børnene.

Hanna er kommet med i den lille gruppe af værkstedsholdere med et maskeværksted.

“Er der noget jeg har glemt?” spurgte jeg tilsidst. “Ja”, svarede Lone. “Det er meget vigtigt med en toiletpasser, der kan sørge for papir, sæbe og håndklæderopfyldning!”

Sådan lærer man så meget af hinanden. Det havde jeg slet ikke tænkt på.

Der er stadig mange ting der skal falde på plads, men efterhånden tegner det til at blive en begivenhedsrig weekend.

Og sandwichskiltene med vores flotte plakat (malet af Birgit Petterson, – himmelekspressens kone) er kommet op at stå nede på havnen.

Festivaldagbog d. 29/7-08

I dag skal jeg hente seks store plakater, som er blevet lamineret i København. Fire af dem skal puttes ind i to sandwichskilte, og placeres nede på havnen på Sejerø, så alle sejlerne også kan se, at der kommer en fortællefestival!

I morgen aften er der møde med alle foreningerne på øen. Deres historier skal også have en plads på festivalen. Det bliver interessant at se, hvad vi i fællesskab kan finde frem til af kreative ideer.

Festivaldagbog d. 17/7-08

Forberedelserne er i fuld gang, og hvis du har lyst til at kommentere, komme med ideer eller opmuntrende tilråb, er du meget velkommen!

Jeg – Annemarie – er i gang med at organisere og lave aftaler med folk på Sejerø om at fortælle, spille eller på anden vis deltage aktivt i festivalen. Det er både fastboende og folk der mest er på øen om sommeren.

Kimen til festivalen blev lagt da jeg første gang kom til Sejerø for syv år siden.

Den weekend i begyndelsen af marts 2001 var øen helt hvid. Der havde ellers været forår i luften med lune vinde og fuglefløjt i de tidlige morgentimer. Men det virkede meget fjernt, da vi stod på færgens dæk og så den kridhvide ø komme nærmere og nærmer.

Vi tog bussen til det sommerhus i Svaleklint, som vi havde lejet. Bussen blev kørt af Lisbeth Enevoldsen og med på turen var en journalist, som skulle skrive en artikel om øen. Så der blev snakket og fortalt mange gode historier.

Hvis man har kørt med bussen, ved man, at når turen går til Svaleklint fra havnen, får man en meget fin rundtur på det meste af øen. Det var en oplevelse i sig selv at se alle bjergene (som de hedder på Sejerø) og bakkerne rundt om det flade land i midten af øen. Og alt var dækket af sne.

Sommerhuset vi boede i var ikke just vinterforberedt, så det var en kold fornøjelse at sove der. Sneen stod ned i store mængder om lørdagen, og vi gik tur i snestormen.

Om søndagen havde snestormen lagt sig, og det var strålende sol. Vi gik ned til Kongshøj og hoppede i de store snedriver.

Da vi skulle hjem og tog bussen tilbage til havnen, var Svend Enevoldsen chauffør. Det kom der en masse nye historier ud af.

Vi nåede at høre om de fire skoler, der blev til den ene centralskole engang i 70′erne. Om hvordan Svend gik i skole hveranden dag i syv år, og om at Svend og de andre børn blev sendt ud for at samle kokasser til brændsel i komfuret på den træ-løse ø.

Senere viste det sig, at alle folk fik øge- eller kælenavne og det er på en måde en del af alle historierne, for navnene sammenfatter en del af historien om det enkelte menneske.

At den nye præst hedder Himmelekspressen, fordi han kører på racercykel, ved de fleste der kender øen vel efterhånden. Så er der en del navne jeg ikke vil nævne her.. Man må selv ud i det Sejerøske liv og lytte sig til de historier, der ligger og venter på at blive hørt.

Og det bliver der lejlighed til, når vi holder fortællefestival på Sejerø den første weekend i september.

Dette indlæg blev skrevet tirsdag, 12. august 2008 kl. 21:54 i kategorien Nyheder. Du kan følge med i kommentarer til dette indlæg via RSS-Feed. Du kan skrive en kommentar.

 – 

Ingen kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

 

WP-Design: Vlad -- Powered by WordPress -- XHTML 1.0